måndag 20 december 2010

En julsaga...

Så här i juletid kan jag passa på att påminna alla läsare om att det är bra att fira jul. Det är nämligen så att det finns en positiv korrelation mellan antal firade jular och livslängd! Alltså: Fira jul och du lever längre...

Skrattretande? Påståendet att antal firade jular förlänger ditt liv är ett uppenbart exempel på "felvänd" kausalitet – D.v.s. en tolkning där orsak och verkan har bytt plats. Antal firade jular och livslängd är korrelerade med varandra, men slutsatsen är bakochfram. Man kan hitta fler bisarra exempel som t.ex. att fler poliser leder till ökad brottslighet, eller sjukhusbesök gör dig sjuk o.s.v.

Tyvärr förekommer detta argumentationsfel i mer seriösa sammanhang. Inför valet 2006 presenterades en undersökning som visade att tidig pension leder till hög sjuklighet och tidig död.
  • A study of Shell Oil employees shows that people who retire at age 55 and live to be at least 65 die sooner than people who retire at 65. After age 65, the early retirees have a 37% higher risk of death than counterparts that retired at 65.
D.v.s. om du går i pension i förtid skulle du komma att dö snabbare. Korrelationerna var imponerande, vilket de är om man räknar på antal firade jular och livslängd också. 

En arbetsterapeut jag känner menade att det finns personer vars hela liv centreras kring arbetet. För en sådan person kan pensionen mycket väl vara skadlig för hälsan, men varför skulle han/hon välja att gå i pension redan vid 55?

Sanningen är naturligtvis att de som redan har sämre hälsa tar ut pensionen tidigare för att det är den ”skydd” som erbjuds. Dessa personer pensioneras tidigt för att de är sjuka inte tvärtom. Lägg till detta att de sannolikt får en sämre ekonomi och sämre förutsättningar att ta vara på sin hälsa sedan de mer eller mindre tvingats att gå i pension i förtid.

Trots den uppenbara ”felvändningen” användes resultaten som argument för att den genomsnittliga åldern för pensionering borde höjas.

Vad ni än tror så passar jag på att önska GOD JUL! 

1 kommentar: