tisdag 12 mars 2013

Florence Nightingale (apropå kvinnodagen)

Ett par dagar försent... Men här är i alla fall ett inlägg om internationella kvinnodagen.

Jag fick ett mail från kampanjgruppen för Year of Statistics 2013 där man uppmanade till att uppmärksamma alla kvinnliga statistisker på kvinnodagen. En av de mer kända (men kanske inte som statistiker) är Florence Nightingale (1820-1910).

Bland de viktigaste upptäckter som Nigtingale presenterade handlar om förhållandet mellan hygien och sjuklighet. Vi vet idag att bakterier, virus och andra smittämnen sprids och hur detta går till, men i slutet av 1800-talet var detta helt okänt.

En tydlig illustration på detta är pajdiagrammet nedan. Pajdiagram var nyligen uppfunna, men Nightingale tog dem till en ännu högre nivå. Diagrammet sammanfattar med en obehaglig tydlighet krigets fasor. Även om man rekryterade soldater för det "ädla" målet att stupa på slagfältet så var det inte där de dog - De dog i sjuksängarna. Av infektioner. Av undernäring och av brist på hygien.


Förutom de fakta som diagrammet ovan visar är det ett vackert och funktionellt diagram. Idag kan man svänga ihop ett sådant på ett par minuter med lämplig programvara, men hur lång tid det tog att fixa detta på 1850-talet vågar jag inte gissa.

Nightingale presenterade flera resultat som på ett tydligt och klart sätt visade vikten av hygienska reformer inom sjukvården. Alltid med samma klara precision.

Hon var även den första kvinnan som valdes in i Royal Statistical Society, så nog förtjänar hon uppmärksamhet på internationella kvinnodagen under interntaionella statistikåret.

Hälsningar

Magnus

1 kommentar:

  1. Bra sak att uppmärksamma! Finns alltid folk som skall försöka genusförvränga allt och påstå att Nightingale bara var bra på att trösta och torka.

    Med vänlig hälsning,
    Peter M

    SvaraRadera