onsdag 7 november 2012

Är bollen rund?

Hej Statistikvänner,

Så var årets allsvenska ut och vi säger STORT GRATTIS till Elfsborg!

Bollen är rund brukar det heta… Men hur rund är den egentligen? Alltså, hur mycket av resultaten i en fotbollsmatch kan förutsägas och hur mycket beror på slumpen? Klart är att det finns olika inslag av tur (eller flyt) i olika sporter. Vi vill gärna att det ska vara så att ett lag som är bättre också vinner oftare. Rent allmänt så är det så, men risken finns alltid för skrällar.

Kan detta analyseras statistiskt? Man kan i alla fall försöka… För att ta reda på lite mer om detta har jag analyserat herrallsvenskan 2012, efter omgång 29 och före omgång 30.

(Nu blir det lite teoretiskt: Vi antar att ett lag gör mål i en jämn och slumpmässig ström. De statistiker som läser detta förstår att jag menar en poissonprocess. Dessa används för köer, haverier, trasiga glödlampor m.m. som brukar inträffa i en slumpmässig följd av oberoende händelser. Just oberoendet är att lite svagt antagande i sammanhanget då man kan anta att det aktuella resultatet och tiden kvar att spela påverkar spelet, men vi utgår från detta denna gång.

Jag testade följande modell:

Antal mål = Snitt + Lagfaktor + Motståndarfaktor + Borta/Hemma + slump

Vi kan konstatera flera intressanta saker. Först ser man att Motståndaren inte har signifikant effekt. Om GAIS förväntas göra ett visst antal mål i en match så spelar det inte så stor roll vilka de möter. Detta skulle kunna tolkas på flera sätt, men en möjlighet är att träning och taktik fokuserar på anfall i första hand.

Däremot spelar det roll om man spelar hemma eller borta. Bortalaget förlorar 0,29 mål per match mot om de spelar hemma. Totalt sett görs 1,56 mål per hemma match mot 1 per bortamatch. Detta kan man naturligtvis spekulera i orsakerna till. Om man bara analyserar derbyn (AIK, Djurgården, GAIS, Häcken och IFK Göteborg) så är skillnaden den omvända, 0,875 till hemmalaget mot 1,0 till bortalaget. Skillnaden är dock för liten för att dra några slutsatser.

Målfarliga lag tenderar, som väntat, att hamna högt i Allsvenskan. Målfarligast är Häcken följt av Helsingborg (2 och 6 i Allsvenskan). Elfsborg hamnade på 6:e plats och gjorde alltså mål i ”rätt” matcher…

Om man förenklar analysen lite kan man även räknar ut förklaringsgraden, d.v.s. hur mycket som förklaras av slumpen respektive modellen. Det visar sig att mellan 20 och 25% av resultatet kan förklaras av denna enkla modell, men det är alltså nästan 80% av resultatet som beror på slumpen. Genom att använda modellen kunde jag tippa rätt 6 gången av 8.

Charmen med sport är såklart att resultatet inte ska vara helt klart på förhand. Det blir liksom inte roligare då man räknar sönder det hela. Eftersom så stor del av resultatet beror på annat än min modell bör man vara försiktig om man försöker bli rik… Jag satsade 1-0 eller 2-0 i matchen Örebro-GAIS, vilket var en rimlig gissning, men det gick som det gick. Matchen slutade med vinst till Örebro, men med 4-0.

Så: Bollen är rund - till 80%.

/Magnus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar