onsdag 6 april 2011

HD:s dom har fallit i pokermålet

Bloggare brukar inte kännetecknas av ödmjukhet, så passa på nu: Jag hade fel om Texas Hold'em. Högsta domstolen har friat de åtalade som ordnade en pokerturnering 2007.

Om man läser domen så framgår ett intressant faktum: Det som gör att HD friar är att turneringen bestod av tillräckligt många spelomgångar och det finns begränsningar på satsandet. En av turneringarna som inte hade dessa egenskaper fälls av HD, medan huvudturneringen som planerades att pågå i 3 dagar anses vara så lång att slumpen överträffas av skickligheten.

Att en giv bara är tur framgår med önskvärd tydlighet. En intressant fråga i sammanhanget är hur många givar man måste spela för att det ska slå över. På sikt kommer stora talens lag att göra att enskilda givar jämnas ut mot varandra och då kan den skicklige spelaren knäcka amatören genom snabba överslag i sannolikhetsberäkningar och psykologi.

Det lustiga i sammanhanget är att alla spel, hur enkla de än är, skulle kunna anses ha skicklighetsmoment bara man spelar tillräckligt mycket. Byteskille och fia med knuff har mycket små valmöjligheter, men enligt HD:s dom är det bara en fråga om att spela tillräckligt länge. Det ska bli intressant att se vad denna dom får för effekt på spelandet.

Så, Mats, Henrik och alla andra som försvarat Texas Hold'em: JAG HADE FEL. Men jag tröstar mig med att Ladbrokes proffessionella oddssättare gjorde samma bedömning som jag...

/Magnus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar