måndag 14 februari 2011

En hälsning på alla hjärtans dag

14 februari, alla hjärtans dag. Vad passar bättre än att räkna lite på äktenskapsstatistik!
Metro tycker att det passar bra och braskar på med att det finns en trend bland dagens unga att gifta sig. Man gifter sig först och skaffar barn sedan. Trenden beror på ”tvåsamhetsvurm”, ”hemmafruideal” och en återgång till en mer ”småborgerlig och moralisk livsstil”. Till skillnad från 60-talisterna som såg äktenskap som en gammaldags sed som helst skulle försvinna och 70-talisterna som hade som ideal att ”åka till Australien och surfa.” (Metro, 2011-02-14).
Min omedelbara fundering är: Hur stor är riskpopulationen? Så fort man räknar på saker som händer vissa personer måste man räkna ut hur stor denna är – Antalet personer ”i risk” (risk är kanske inte ett så bra ordval, chans låter trevligare, men jag håller mig till den gängse termen).
Dagens 20-24-åringar hör till en födelsetopp i slutet på 80-talet, 60-talisternas barn och krigsbarnens barnbarn. Om man dividerar antalet gifta i åldersgruppen med antalet i risk så får man att c:a 1,13% av alla 20-24-åringar passar på att gifta sig. Om man vill kan man rita ett kontrolldiagram, från vilket man kan se att det är väldigt liten variation normalt sett. Faktum är att det är oväntat FÅ under 2010.
Åren 2008 och 2009 är det lite fler än väntat, men det handlar om 4-5% förhöjd risk (eller chans) eller 300-400 personer.

Det känns lite som om man är en glädjedödare, men det är viktigt att påpeka att det handlar om att ta fram sann information. Även om kärleken inte kan beräknas så kan man i alla fall räkna på dess konsekvenser...

Ha en bra alla hjärtans dag!

Magnus

2 kommentarer:

  1. När det gäller poker spelet , känner jag faktiskt ett par arbetskamrater som tjänar en hel förmögenhet på att spela poker live. Jag tycker inte att poker spelet är bra byggd på tur, det handlar faktiskt att läsa minnen , vara med i spelet , och lära känna andras spelstil. Det är absolut en klar sak att de kamraterna som jag känner vinner inte hela tiden , men de vet i alla fall när de skall sluta spela.

    SvaraRadera
  2. Kunde inte skriva namnet efter kommentaren, ledsen


    Hälsningar CENK

    SvaraRadera